Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Waarom hebben onze huiskatten nog steeds een jachtinstinct?

Je geeft jouw poezenbeest de lekkerste brokjes en het heerlijkste natvoer. Maar toch wil hij nog wel eens op jacht gaan en word jij ‘getrakteerd’ op een muis die op sterven na dood is, of zijn laatste adem al heeft uitgeblazen. Zijn onze katten dan gewoon wrede dieren? Voor hun voedsel hoeven ze namelijk echt niet meer te jagen. In deze basisbehoefte wordt door ons, liefhebbende baasjes, ruimschoots voorzien.
Maar van nature hebben ook huiskatten nog een jachtinstinct, dat echt niet wordt onderdrukt doordat ze een gevuld buikje hebben.

Van kitten tot volwassen kat – de jacht hoort erbij
Van nature hebben alle huiskatten een jachtinstinct. Ze worden hier simpelweg mee geboren. Ze lijken tegenwoordig misschien mijlenver af te staan van hun voorouders, de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica), maar het zijn toch echt roofdieren. Je ziet het al aan hun (meestal) slanke lichaamsbouw: perfect om te sluipen, te sprinten en te springen. Verder hebben ze een uitstekend gehoor, prima gezichtsvermogen en kunnen ze heel goed ruiken. Vroeger moesten katten wel jagen om voldoende voedsel binnen te krijgen. Toen waren er nog geen mensen die in deze basisbehoefte voorzagen. Ondanks dat dit nu anders is, is het instinct gebleven. Nu ‘spelen’ huiskatten echter vaker met hun prooi, terwijl ze die vroeger meteen opgegeten hadden. Maar helaas heeft het dus geen zin om boos te worden op je kat, omdat hij weer een onschuldig vogeltje te grazen heeft genomen. Hij begrijpt hier helemaal niets van.

Spelenderwijs het instinct temmen
Bij een kitten zie je dit instinct al terug. Er hoeft maar iets te bewegen en je kitten zit er bovenop, bij voorkeur als het lichaamsdelen zijn die een klein stukje onder een dekbed uitsteken... En ook de volwassen kat is hier erg goed in. Spelenderwijs kun je er wel voor zorgen dat minder muizen, vogels en andere kleine dieren het slachtoffer worden van het instinct van jouw huistijger. Maak er juist gebruik van om je poezenbeest lekker te laten bewegen, zodat hij op gewicht blijft. Als je regelmatig met katten speelt, bijvoorbeeld door ze lekker achter een hengel met veertjes aan te laten rennen of een laserlampje, wordt de behoefte om te jagen meestal ook bevredigd. En mocht je kat toch weer eens thuis komen met een schattig muisje, denk dan maar bij jezelf: hij kan er niets aan doen, het zit in zijn natuur.

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 930 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram