Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Dit kattenras ziet er niet alleen schattig uit met zijn pluchen vacht en grote ogen, maar heeft ook een lief en makkelijk karakter. Overweeg jij ook om een Britse korthaar in huis te nemen? Dan is het handig om er op voorhand zoveel mogelijk over te weten te komen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten!

Uiterlijke kenmerken

Een Britse korthaar heeft een ronde kop en een vacht die zo zacht is als dat van een knuffelbeer. Zijn schattige uiterlijk komt overeen met zijn zacht karakter! Hoewel de vacht zacht is, is het toch makkelijk te onderhouden, want het bestaat uit korte haartjes. Daarnaast heeft hij ronde oortjes en gele ogen. Hij is ook stabiel gebouwd en bereikt doorgaans een gewicht van 5 tot 7 kilo.

Vachtkleuren

De meest gekende kleur van vacht voor de Britse korthaar is blauw-grijs, maar er zijn er ook met een lichtbeige, zwarte vacht of een combinatie van verschillende kleuren. Een van de meest gekende varianten is de "Whiskas-kat", dit is een Britse korthaar Tabby met een egaal zilveren vacht. Taby varianten komen ook met vlekken of spikkels en in andere kleuren.

Een andere variant is de Britse korthaar Chinchilla. De vacht van deze kat heeft een interessante kleurencombinatie, waarbij een achtste van de vacht donkerkleurig is en de rest zilverwit. Er zijn daarnaast nog enkele anderen varianten die elk hun eigen uniek kleurpatroon hebben.

Karakter eigenschappen

De Britse korthaar is gekend als mensvriendelijk en kan goed met kinderen omgaan. Hij is van nature erg rustig en is daarom de perfecte huiskat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij er niet van houdt om met zijn baasje te spelen. Katten zijn van nature jagers en je doet er altijd goed aan om je lieveling voldoende speelmogelijkheid te geven.

Gezondheid

De Britse korthaar is over het algemeen een kat met goede gezondheid en lange levensduur. Toch zijn er, net zoals bij elke raskat, enkele dingen om rekening mee te houden. Hij heeft bijvoorbeeld een gezette lichaamsbouw wat kan zorgen voor belasting van de botten en gewrichten. Ook hart- en bloedziekten komen vaak voor.

Daarnaast kunnen polycyclische ziektes voorkomen, zoals het geval is bij een Perzische en Exotische korthaar. De symptomen hiervoor vertonen zich op latere leeftijd, waardoor ze het doorgeven aan hun nageslacht. Als je van plan bent een Britse korthaar te kopen doe je er dus goed aan om de tiende levensweek een echografie te laten nemen, zodat de aanleg voor deze ziekten bekeken kan worden.

Voeding en verzorging

Gezonde en hoogwaardige voeding is voor elke kat belangrijk, maar vaak doe je er nog beter aan om ras-specifiek voedsel te kopen. Voor de Britse korthaar zijn dit kattenbrokjes waarvan de grootte is aangepast, zodat eten vergemakkelijkt wordt. Ook aangeraden is speciale voeding dat helpt om gewrichtsaandoeningen te voorkomen. Daarnaast is voeding met vitamine B en zalmolie een goede keuze voor het behouden van een glanzende vacht.

Naast voeding heeft dit kattenras geen speciale verzorging nodig. Het is wel belangrijk dat je regelmatig een controle laat uitvoeren bij je dierenarts. Een wekelijkse verzorging van de vacht en voldoende aandacht, liefde en speelplezier is meer dan genoeg om je lieve kat gezond én gelukkig te houden!

[nieuwsbrief_kennisbank]

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 913 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram