Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Nou zijn er fokkers die vinden dat een kat alleen zo genoemd mag worden als hij aan een lijstje strenge eigenschappen voldoet. andere vinden dit onzin: de naam "Europese korthaar" wordt door iedereen gebruikt om de huis, tuin- en keukenkat aan te geven.
Bijna iedereen kent dit kattenras wel: het is in Nederland de meest gehouden poes. Terwijl ik dit typ ligt er eentje naast me, tevreden spinnend. Zoals je zal zien zijn er goede redenen dat de Europese korthaar populair is (behalve dat hij erg makkelijk verkrijgbaar is!). Deze kat heeft namelijk een opgewekte en makkelijke persoonlijkheid.

Hoe ziet de Europese korthaar eruit?

Deze kat heeft een vrij stevig lichaam waarbij alle lichaamsdelen goed in proportie zijn. De poten zijn vrij kort en sterk, de staart is gemiddeld van lengte. De kat heeft vaak gele of vaalgroene ogen.

Zoals we al zeiden heeft deze kat een grijs-bruine vacht en een witte, gele of oranje buik. De streepjes beginnen op het voorhoofd, en de kat heeft ook typische "traanstrepen" die vanuit de ooghoek uitwaaieren. Deze tijgerachtige streepjes lopen vaak over het hele lichaam, tot de staartpunt aan toe. Europese kortharen kunnen ook deels of zelfs helemaal wit zijn. Als de kat een M-vormige markering op het voorhoofd tussen de ogen heeft, wordt zo'n kat wel een Tabby genoemd. De vacht is kort en klit nauwelijks. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen is alle zorg die de vacht nodig heeft.

Waar komt de Europese korthaar vandaan?

De Europese korthaar is een ras dat nauw verwant is aan de katten die vroeger in Europa huizen en boerderijen vrij hielden van muizen. In verschillende werken van schilders uit de Middeleeuwen en de Renaissance zien we katten met hetzelfde vachtpatroon al terug. Het vachtpatroon lijkt veel op dat van de wilde stamvader van de huiskat die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt.

Deze stevige boerderijkatten stammen af van de katten die door de Romeinen werden meegebracht, en konden goed overleven in het Europese klimaat. Door de dichte vacht, maar ook omdat Europese kortharen uitstekende muizenvangers zijn. Ze zijn geduldig, actief en hebben een sterk jachtinstinct. Ze planten zich makkelijk voort, en de kittens wennen snel aan een nieuw tehuis.

Verwilderde katten van dit ras kunnen dan vaak ook uitstekend in de natuur overleven. Daar slapen ze in gras en onder struikgewas, en voeden zich met knaagdieren, vogels en zelfs met konijnen. De wilde katten die in Australië een plaag vormen, zijn ook Europese kortharen.

Wat is het temperament van de kat?

De Europese korthaar is een makkelijk te houden, vriendelijke kat die goed tegen drukte en veranderingen kan. Verhuizingen, drukke kinderen, andere katten of huisdieren en lawaai ondergaat hij meestal zonder veel problemen. De kat blijft daar rustig onder en is zelden bang of schichtig.

Europese kortharen zijn geen dieren die ontzettend veel behoefte hebben aan aandacht, maar ze waarderen aandacht wel. Ze houden ervan om geaaid te worden, om te spelen, en ze hechten zich aan hun baasje. Europese kortharen zullen niet snel dreigen, krabben of bijten, wat ze goede katten maakt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Ook met onbekende mensen zijn ze behoorlijk makkelijk. De kat heeft vrij veel energie en is voorzichtig, maar wel nieuwsgierig.

Het ras heeft voor zover bekend geen last van ernstige genetische aandoeningen. Net als bij andere kattenrassen kan polydactylie (het bezit van meer dan vijf tenen per pootje) voorkomen.

[nieuwsbrief_kennisbank]

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 908 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram