Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Ik heb al een kat kan daar een kitten bij?

Heb jij al zo’n heerlijke huistijger rondlopen, maar zou je het wel erg leuk vinden om een jonge druktemaker in huis te hebben? Dan vraag je je waarschijnlijk af: ‘Ik heb al een kat kan daar een kitten bij?’. Dit gaat in de meeste gevallen hartstikke goed, maar je moet de katten wel op een juiste manier aan elkaar introduceren. Je kunt tenslotte maar een keer een eerste indruk maken, ook als kleine kitten!

Kitten kennis laten maken met een volwassen kat
Voordat je jouw nieuwe huisgenootje gaat ophalen, zorg je dat je alle spulletjes in huis hebt. Een eigen mandje, voerbakje (plus speciaal voer voor kittens) en kattenbak zijn noodzakelijk. En natuurlijk zorg je dat jouw kitten allerlei coole kattenspeeltjes heeft. Ons leuke kittenpakket zit er vol mee! Richt een eigen kamer in voor je nieuwe aanwinst en laat de katten aan elkaars geur wennen. Strijk met een lapje stof of een sok langs het kopje van je volwassen huistijger en plaats dit stukje stof in de tijdelijke kamer van je kitten en andersom. Zijn de katten nieuwsgierig naar het stukje stof, beloon ze dan bijvoorbeeld met een snack. Als dit goed gaat, is het tijd om je kitten het huis te laten verkennen.

Vijf kittens in doos

Om te zorgen dat je mini-huistijger rustig op onderzoek uit kan gaan, breng je jouw volwassen kat naar een andere kamer. Open de deur van de kittenkamer en laat hem een tijdje verkennen. Hierna breng je het kleintje terug en laat je de andere kat vrij, die natuurlijk ruikt dat je kitten heeft rondgelopen. Herhaal dit tot je denkt dat beide katten ontspannen zijn. Voor de eerste ‘echte’ kennismaking open je de deur en laat je de kitten naar buiten komen. Geef beide katten een snoepje op ruime afstand van elkaar. Ook dit herhaal je een aantal dagen, totdat beide katten op hun gemak zijn in elkaars nabijheid. Hopelijk worden het dikke vrienden!

Hoe leer ik mijn kat luisteren?

Katten zijn lieve beestjes, maar als je wilt dat ze het juiste gedrag vertonen, dan is het belangrijk dat ze leren luisteren. Net zoals honden, kan je katten het juiste gedrag aanleren. Maar hoe pak je dit het best aan? We geven je enkele tips!

Begin vroeg

Als je graag wilt dat je kat gehoorzaam wordt, dan is het belangrijk om hier vroeg genoeg mee te beginnen, want hoe eerder je ermee begint, hoe groter de kans op slagen zal zijn!

Moedig positief gedrag aan met beloningen

Een goede manier om je kat te laten luisteren en je kat goed gedrag aan te leren, is door goed gedrag te belonen. Telkens als je kat doet wat wenselijk is, geef je hem een kattensnoepje.

Negeer slecht gedrag

Aan slecht gedrag kan je het best niet veel aandacht spenderen. Zeg duidelijk "Nee" en negeer vervolgens het gedrag. Als je dit doet zal het ongewenste gedrag na een tijdje verdwijnen. Als je daarentegen teveel aandacht geeft aan negatief gedrag, dan kan je beestje juist meer van dit gedrag gaan vertonen, omdat hij weet dat hij zo aandacht krijgt! Bieden van een alternatief is beter. Krabben aan de bank mag waarschijnlijk niet laat dan zien dat dit kan en mag aan een krabplank/paal.

Gebruik de naam van je kat zoveel mogelijk op een positieve manier

Als je je kat wilt leren luisteren, dan is het goed om zijn naam zoveel mogelijk te herhalen bij aangename momenten, bijvoorbeeld wanneer je hem aait. Schreeuw de naam van je kat NIET wanneer je boos bent, je kat moet zijn naam associëren met aangename dingen. Als je je kat zijn naam enkel gaat gebruiken op een positieve manier, dan zal hij luisteren wanneer je hem naar binnen roept.

Forceer je kat niet

Het is logisch dat je als baasje zoveel mogelijk met je kat wilt knuffelen, maar het is geen goed idee om je kat te forceren. Laat je kat naar jou toekomen, zo zal hij zich veiliger voelen.

Hoe kan ik mijn kat leren jagen?
De meeste katten kunnen jagen omdat hun moeder levende muizen meenam naar haar kittens om hen zo het jagen te leren. Maar wordt jouw kat pas actief als je haar voer neerzet? Dan wordt het tijd om je kat te leren hoe ze muizen kan vangen! Zeker als je in een stad woont, is deze vaardigheid erg handig.

Het begin
Het is niet verstandig om haar minder eten te geven om zo te proberen haar jachtinstinct op te wekken. Een goede gezondheid is voor je kat immers belangrijk. Geef haar dus voldoende voedsel. Daarnaast mag je geen gif gebruiken om muizen te bestrijden. Je kat eet graag van haar vangst! Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je kat goed ingeënt is, zodat ze geen vervelende ziektes opdoet als ze gaat jagen. Tot slot zou je nog speelgoed voor je kat kunnen kopen waarmee ze leert springen en achtervolgen.

Het leren jagen
Wellicht heb je een vriend met een kat die goed kan jagen. Breng de katten samen en na een gewenperiode kan je kat samen met de logeerkat mee op jacht. Jouw eigen kat kan doen goed kijken hoe dat in zijn werk gaat. Ook is het belangrijk om veel met je kat te spelen. Gebruik daarbij een speelgoedmuis die je achter je aan sleept, zodat je kat erop af kan rennen en bespringen. En is er in huis een plek waar je veel last hebt van muizen? Laat daar dan iets van voedsel achter; dat zal je kat stimuleren om op die plek op muizen te gaan jagen.

Het succes
Als je kat eenmaal begrijpt hoe ze muizen moet vangen, zal ze deze ook vaak mee naar huis brengen. En voor jouw voeten neer leggen. Het is namelijk een cadeautje dat ze meebrengt voor jou! Je moet haar dus uitbundig belonen met een fijne aaisessie of een lekkere snack. Uiteindelijk heb je haar geholpen haar instinct te activeren.

Zou jij ook weleens met je kat willen ruilen?
Soms lijkt het alsof katten het woord slapen hebben uitgevonden. Een dutje hier, een tukje daar en van brokjes eten word je maar moe, dus daarna moet er weer een siësta ingelast worden. De voornaamste bezigheid van onze poezenbeesten gedurende de dag is dan ook slapen. Katten slapen en dutten per dag gemiddeld zestien tot twintig uur. Je huistijger is niet altijd diep in slaap, soms ligt hij gewoon te soezen, maar is hij nog wel alert op 'gevaar'. Je kunt dat zien aan de onrustig bewegende oren, die ieder geluidje oppikken.

Waarom slaapt een kat zoveel?

Een kat dit aan slapen ligt.

De wilde voorvaders van jouw harige huisgenoot hadden ieder beetje energie nodig om, als de kans zich voordeed, een prooi te vangen. Daarom pakten ze ieder moment dat ze konden hun rust. Ook al hoeft jouw kat niet meer achter zijn eigen eten aan, dat instinct zit er nog steeds in. Daarom is het belangrijk om veel te spelen met je poezenbeest. Zo blijft hij gezond, kan hij zijn energie kwijt en leeft hij zijn jachtinstinct uit op een speeltje, in plaats van op de vogeltjes in je tuin.

 

De beste tijd om te spelen
Katten zijn het meest actief tijdens de schemering, dus in de vroege uurtjes van de ochtend en het begin van de avond. Dat zijn dan ook de momenten om bijvoorbeeld de Crazy Hunter of een Kattenveertje erbij te pakken. Probeer in ieder geval twintig minuten per dag met je huistijger te spelen, en daarna heeft hij dat tukje ook echt verdiend.

Wat doet een kat nog meer?
Na veel slapen en een beetje jagen/spelen blijven er nog wat uurtjes over van de dag. Jouw poezenbeest is maar liefst een uur per dag bezig met lichaamsverzorging: het schoonlikken van de vacht, nageltjes bijpunten, enzovoort. Verder moet er natuurlijk gegeten worden en de meeste katten houden ook wel van een flinke knuffelsessie op zijn tijd.

Waarom spelen katten?

Als je zelf een kat in huis hebt, zal je waarschijnlijk wel al gemerkt hebben dat hij zich vooral bezighoudt met drie dingen: eten, slapen én spelen. Spelen is belangrijker voor je kat dan je in de eerste instantie zou denken. Maar waarom spelen katten eigenlijk?

Al spelend leren

Katten spelen niet alleen om zich te vermaken, maar ook om dingen te leren. Jonge katjes hebben de neiging om te spelen, omdat ze zo hun jagersinstinct en motorische vaardigheden verbeteren. Een kitten speelt al van jongs af met andere kittens in het nest en leert daardoor hoe hard hij mag krabben en bijten. Dit is een van de redenen waarom kittens niet te snel van hun nest mogen weggehaald worden. Maar waarom blijft een volwassen kat dan spelen?

twee spelende poezen

Verveling voorkomen

Katten hebben van nature een jagersinstinct en de meeste kattenspeeltjes spreken dit instinct aan. Je kat heeft het nodig om regelmatig uitgedaagd te worden, omdat hij zich anders zal vervelen. Een kat die zich verveelt zal zijn eigen vertier opzoeken en zal bijvoorbeeld je handen of benen gaan aanvallen. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Dit kan je voorkomen door één keer per dag eventjes met je kat te spelen of je kat van speelgoed te voorzien waar hij zich mee kan bezighouden. Hoe groot de jaagbehoefte van je kat is, is genetisch bepaald. Toch hebben alle katten er baat bij om regelmatig te spelen, want het houdt een kat actief én gezond!

Nood aan aandacht en liefde

Hoewel een kat vooral speelt om zijn jagersinstinct te bevredigen, kan het best zijn dat je kat naar de hengel grijpt omdat hij samen met zijn baasje wilt spelen. Elke kat heeft zo nu en dan aandacht en liefde nodig van zijn lieve baasje. Een van de beste manieren om je kat dit te geven (naast aaitjes), is door met hem te spelen!

 

[nieuwsbrief_kennisbank]

Wat is een trappelkussentje?

De zoektocht naar het perfecte speeltje voor je kat loopt niet altijd van een leien dakje. Katten zijn ontzettend snoezig, maar ze kunnen erg kieskeurig zijn. Wil je liever een speeltje kopen waar je kat gegarandeerd blij mee zal zijn? Kies dan voor een trappelkussen. Een trappelkussentje is erg populair bij katten. Maar wat is een trappelkussentje precies en waarom is het zo geliefd?kat met trappelkussen crazy kicker

Knuffelkussentje gevuld met kruid

Trappelkussentjes zijn speelkussentjes die gevuld zijn met een speciaal kruid, dit kan matatabi, valeriaan of catnip zijn. Het speelkussentje kan door de kat gebruikt worden om tegenaan te wrijven of om aan te sabbelen, waardoor het aroma van deze kruiden vrijkomt. Doordat de kruiden een kalmerend effect hebben, is dit het ideale speeltje om je kat te kalmeren wanneer hij gestresseerd is.

Een aangename afwisseling voor actieve kattenspeeltjes

Een kat speelt graag om aan zijn jagersbehoefte te voldoen, maar een deel van de jacht is om na het vangen van de prooi, de prooi dood te maken en op te smullen. Wil je aan elke fase van de jacht voldoen, dan kan je het trappel kussentje na het "jagen" gebruiken. Je kat kan hier dan in krabben en bijten, alsof het zijn prooi doodmaakt. Geef hem achteraf enkele snoepjes en de "jacht" is compleet!

Het brengt je kat opnieuw tot rust

lekker slapen met een trappelkussen crazy kicker

 

Zoals je weet is een trappel kussen gevuld met kruid. Hierdoor zal je kat rustiger worden. Maar dat is niet de enige reden waarom een trappelkussentje voor rust kan zorgen. Een trappelkussen is gemaakt uit stevige stof. De stof is zo gemaakt dat je kat ertegen kan trappelen, erin kan bijten, eraan kan krabben en sabbelen, zonder dat het stukgaat. Doordat je kat zich hiermee volledig kan uitleven, zal hij na het spelen met het trappelkussen weer helemaal relax zijn.

Je hebt misschien weleens gehoord van een kattenshow, maar wat is het precies en wat moet je doen als je je kat wil inschrijven? We vertellen het je!

Waar moet je rekening mee houden als je je kat inschrijft voor een kattenshow?

kat in kooi op kattenshow

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende kattenshows zijn. Zo zijn er tal van regionale, nationale en internationale kattenshows. Daarnaast zijn er ook shows die rasgebonden zijn en soms bestaat een kattenshow uit verschillende klassen. Als je je kat wilt laten meedoen aan een show, dan moet je dus eerst de juiste show kiezen en/of klasse kiezen en op voorhand achterhalen of je kat aan de voorwaarden voldoet. In de meeste kattenshows zijn echter alle raskatten welkom. Je ziet op kattenshows dan ook vaak allerlei prachtige raskatten terug, zoals Perzische katten, Noorse boskatten en tal van andere. Heb jij een raskat en wil je hem inschrijven? Dan moeten er een aantal dingen in orde gebracht worden. Zo moet je in het bezit zijn van de juiste papieren, waaronder stamboompapieren en een Europees paspoort. Het is ook belangrijk dat je kat de juiste injecties gekregen heeft. Als je niet goed weet wat je allemaal moet regelen, dan is het een goed idee om meer informatie te vragen aan de vereniging die de kattenshow organiseert.

Zo gaat een kattenshow in zijn werk

Prijsuitreiking kattenshow mensenTijdens de kattenshow worden de katten in een kooi gezet waar ze lekker in kunnen slapen, spelen met wat kattenspeeltjes en krijgen ze een volgnummer. Daarna volgt er een keuring volgens nummer. Tijdens de keuring komen ze je kat halen om hem naar de keurtafel te brengen, waar hij gekeurd zal worden door de keurmeester. Er wordt dan gekeken naar de 'standaard' voor een bepaald ras: staartlengte, oogkleur, poten, enzovoort. Aan de hand daarvan wordt er gekeken hoe goed jouw beestje hierop scoort. De score wordt aangegeven met een letter, waarbij 'U' staat voor uitmuntend, 'Z.G' voor zeer goed en 'G' voor goed. Enkel de katten die uitmuntend scoren worden onderling met elkaar vergeleken. Uiteindelijk wordt er een winnaar gekozen en die mag dan het podium op. Daar mag jij met je beestje een keuringsrapport en prijzen in ontvangst nemen. Bij de prijzen zit meestal een geldprijs die aardig kan oplopen. Hiermee kan je je lieveling flink verwennen!

[nieuwsbrief_kennisbank]

Katten, je bent er absoluut gek op. Je houdt van hun schattigheid, hun levendige karakter en van hoe ze altijd weten je aandacht te trekken met lieve aaitjes. Een leven zonder katje kan jij je moeilijk voorstellen, maar er is één probleem: je woont in een flat. Kan je katten houden in een flat?

Een katje houden zonder tuin, dat kan zeker!

Soms wordt er gezegd, dat je geen katten kan houden als je geen tuin hebt, omdat deze diertjes het nodig hebben om naar buiten te gaan. Zo kunnen ze zich volledig uitleven en pas dan kunnen ze echt gelukkig zijn. Maar klopt dit wel? Helemaal niet! Een huiskat kan perfect gelukkig zijn, zolang je maar met enkele dingen rekening houdt.

 

Zo hou jij je huiskat gelukkigKattenveertjes snuffelpakket kattenspeeltjes

Als je in een appartement woont of een huis zonder tuin, dan kan je ervoor kiezen om toch een katje te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kat niet gelukkig zal zijn, want als je je beestje de juiste liefde, aandacht en ruimte geeft dan zal hij zijn geluk niet op kunnen! Hoe zorg je het best voor een huiskat? De grootte van je woning speelt niet zo'n grote rol, maar het is wel belangrijk dat je beestje zich kan terugtrekken als hij daar zin in heeft. Een studioflat met 20 katten is dus misschien niet zo'n goed idee, hoe graag je de beestjes ook ziet. Daarnaast is het makkelijker als je een kitten kiest, want een kat die het gewend is om altijd naar buiten te gaan zal het misschien wél moeilijk hebben en bij een kitten heb je dit probleem niet.

 

Met kattenspeeltjes maak je je huiskat nóg gelukkiger!trixie_snacks

Als je kat niet naar buiten kan, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zich nooit zal vervelen. Voorzie voldoende kattenspeeltjes, zodat je kat zijn energie kan kwijtraken. Denk daarbij aan een leuke kattenveertjes, een hengeltje, een speelknuffel, enzovoort. Zorg voor voldoende variatie in de speeltjes en verwen je schatje af en toe met iets nieuws en een lekker snack mag heus ook wel op zijn tijd.


 

[nieuwsbrief_kennisbank]

Hoe voorkom ik dat mijn kat met muizen aankomt?

Katten hebben van nature een jagersinstinct. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat een kat zo nu en dan kan afkomen met een muis of vogeltje. Het jagersinstinct kan je niet afleren, maar er zijn wel een aantal andere dingen dat je kan doen. We geven je enkele tips!

Hou je kat binnen

Als je een huiskat hebt, dan spreekt het voor zich dat dit probleem zich niet zal voordoen. Toch is het niet altijd even simpel om een kat binnen te houden. Het is eenvoudiger als je hiervoor kiest wanneer je kat nog kitten is. Toch is het een optie die je kat ervan zal weerhouden om op muizen te jagen. Wil je je kat toch buiten laten? Dan kan je in de tuin een ren plaatsen, zo heeft hij beetje vrijheid, maar kan hij toch niet op muizen jagen.

Geef hem een halsband met belletje

Een creatieve manier om dit probleem aan te pakken, is door een halsband voor je kat te voorzien met een belletje aan. Katten gaan hun prooi stilletjes besluipen, voordat ze het aanvallen, maar als er ondertussen een belletje rinkelt, dan zullen de muizen gewaarschuwd zijn. Hierdoor kunnen ze tijdig vluchten. Bovendien is zo'n halsbandje ook gewoon erg schattig!

Leuke kattenspeeltjes en een goede portie aandacht mogen niet ontbreken

Dat je kat met een muis komt aanzetten, betekent natuurlijk niet meteen dat jij je lieve schat te weinig aandacht geeft, maar het kan wel zijn dat je kat thuis niet voldoende kan jagen. Als je wilt voorkomen dat je kat met een muis of vogeltje afkomt, dan kan je het best voldoende kattenspeeltjes voorzien die het jagersinstinct van je kat naar boven halen. Denk hierbij aan een bal met belletje in, een hengel of een speelgoedmuisje. Als je kat dit heeft, dan zal hij minder drang hebben om buiten alsnog te gaan jagen.

Verschillende kattenspeeltjes

[nieuwsbrief_kennisbank]

Hun pluizige huisgenootje produceert wel tien verschillende soorten geluiden. Poezen miauwen vaak, maar ze kunnen ook grommen, kwetteren, sissen, spinnen, huilen en bedelen. De meeste poezenbezitters leren na een tijdje wat hun kat met zijn geluidjes bedoelt. Want vergis je niet: je kat probeert met je te communiceren via zijn gemiauw! Lees hier wat je kat duidelijk wil maken met zijn gemauw.

mauwende kat

Katten mauwen alleen tegen mensen

Volwassen poezen miauwen alleen tegen mensen. Als ze contact zoeken met andere poezen doen ze dat via lichaamstaal - met hun oren, rug en gezichtsuitdrukking. Maar poezen zien mensen niet als soortgenoten - eerder als een soort vervanging voor hun moeder. Kittens die nog van hun moeder afhankelijk zijn, miauwen wel tegen haar. Daarmee vragen ze aandacht, bescherming, en moedermelk. Onze huispoezen blijven hun hele leven een beetje kinderlijk - en daarom maken ze geluid tegen ons!

Wat betekenen de verschillende poezengeluidjes?

Veel katten maken in dezelfde situaties dezelfde geluidjes. Dus wat wil jouw poes jou nou vertellen? Lees het hier!

kitten die aan het mauwen is

Wat is een stamboom en waarom is het zo belangrijk?

Misschien heb je al eens gehoord over een stamboom voor je kitten, maar weet je niet juist wat het is. Als dat het geval is, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn, voornamelijk als je van plan bent om je kat te laten dekken. We geven je meer informatie!

Wat is een stamboom precies?

Een stamboom is een document waarop de familie van je kat vermeld staat. Dit document wordt door een erkende kattenvereniging opgesteld en tevens voorzien van een handtekening en/of stempel, zodat het niet vervalst kan worden. Een stamboom is dus het officiële bewijs dat een kat raszuiver is. Zelf kan je weinig met dit document doen, maar voor een fokker is dit belangrijke informatie. De fokker gebruikt dit document om katten op een verantwoorde manier te fokken. Met een stamboom kunnen de juiste combinaties gemaakt worden, waardoor je garantie hebt op mooie en gezonde kittens.

Waarom een stamboom belangrijk is

Een stamboom maakt verantwoord fokken mogelijk. Het is zelfs zo dat betrouwbare fokkers altijd met een stamboom fokken. Als je dus geen stamboom hebt, kan je je kat niet laten dekken of toch niet op een verantwoorde manier. Het is aangeraden om altijd te kiezen voor een betrouwbare fokker, omdat je er zo zeker van bent dat de kittens gezond zullen zijn.

Hoe kom je aan een stamboom?

Een stamboom vraag je aan bij een erkende kattenvereniging. Je moet dit doen voordat je kitten vier maanden oud is. Hiervoor heb je documenten nodig, zoals het dekbewijs en kopieën van de ouders. Soms moeten er nog enkele andere bewijzen opgestuurd worden en vaak kan je er ook een mooie foto van je kitten bij laten plaatsen. Wil je graag een stamboom laten maken? Dan kan je meer informatie vinden op de site van de kattenvereniging!

[nieuwsbrief_kennisbank]

Cadeautjes geven is plezant, maar soms ook een hele uitdaging. Vooral als je niet weet wat diegene graag heeft. Wil je binnenkort een cadeautje kopen voor iemand en is die persoon een échte kattengek? Dan zijn er heel wat leuke cadeautjes die je hem/haar kan geven. We geven je enkele leuke ideetjes!

Leuke poezencadeautjes zijn een goed idee

De beste cadeautjes zijn cadeautjes die persoonlijk zijn. Heeft die kattengek vriend of familielid eigen katten? Dan is het een leuk idee om hem/haar een cadeau te geven met katten als thema. Pennen of sokken maar denk ook eens aan een leuke muursticker met een grappige kattenquote, een kattenhorloge, kattenpotenstickers of prachtige oorbellen. Wedden dat je met deze grappige en leuke cadeautjes een glimlach op het gezicht van je dierbare zal toveren?

Vergeet ook het katje niet

Als je iemand kent die ontzettend dol is op katjes, dan is het zeker geen verkeerd idee om ook een cadeautje voor zijn/haar kat bij te kopen als extraatje. Het baasje zal het gebaar zeker weten te appreciëren. Weet je niet goed welk cadeautje je voor het katje moet kopen? Er is geen reden om te stressen, want er zijn genoeg leuke opties! Zo bestaan er allerlei leuke speelgoedjes, kattensnoepjes en knuffels voor de kat. Als je niet kan kiezen dan is een mystery box een goed idee. In zo'n box vind je allerlei leuke kattenspulletjes aan een goedkopere prijs. Een mystery box is niet alleen leuk voor het katje zelf, maar ook voor het baasje. Wat er in de box zit blijft een groot geheim tot de box geopend wordt. Zo'n mystery box wordt bovendien altijd samengesteld door kattenexperts, waardoor je er zeker van kan zijn dat je een goede keuze maakt!

mysterybox

Hoe kies je hét perfecte cadeau voor je kitten?

Wil jij je kitten eens goed verwennen? Dan kan je dit met een leuk cadeautje. Maar hoe vind je het ideale cadeau voor je lieve kitten? We geven je enkele tips!

Speelgoedjes die het jagersinstinct naar boven halen

Als je je katje wilt verwennen, dan is het altijd een goed idee om speelgoedjes te kopen die het jagersinstinct van je kitten naar boven halen. Op die manier kan je kitten zichzelf volledig laten gaan. Leuke voorbeelden hiervan zijn Kattenveertjes, de lichtgevende bal waar je kitten als een gek achteraan kan hollen en de spartelvis.

Heerlijke lekkernijen

Leuke cadeautjes hoeven niet altijd speelgoed te zijn, een goed cadeau voor een kitten is bijvoorbeeld kattenkruid. Alle katjes zijn hier gewoonweg dol op. Je kitten zal erg dankbaar zijn met deze heerlijke lekkernij, waardoor jij extra aaitjes krijgt en dat is zeker mooi meegenomen! Kan je niet kiezen tussen een speelgoedje en snacks? Kies dan voor een cadeautje die beiden is, zoals een catnip bal. Met de catnip bal zal je kitten niet alleen uren speelplezier beleven, maar zal hij ook lekker kunnen smullen. Hiermee verwen je je lieve schat dus dubbel!

Plezier voor baasje én kitten

Als je je poes graag een cadeautje wilt geven, dan is het ook leuk om te kiezen voor een speelgoedje waarmee jullie samen kunnen spelen. Je kat zal het écht heerlijk vinden om met zijn allerliefste baasje plezier te beleven. Bovendien is dit ook voor jou erg fijn. Een leuk speelgoedje om samen met je kat te kunnen spelen is de hengel. Hiermee zwengel je heen en weer, terwijl je met volle plezier aanschouwt hoe je kat de tijd van zijn leven beleeft!
Bonks zijn ook geweldig om samen mee te spelen. Jij als baasje schiet de bonk weg waarna je kitten meteen jagend er achteraan gaat! Met een beetje geluk wordt het kattenspeeltje ook nog bij je terug gebracht voor een volgende ronde.

Verwen je kitten met de Mystery box

Waarom je kitten maar één cadeautje geven, als je hem kan verrassen met een heel doosje vol leuke kattenspeeltjes? De mystery box is de ideale manier om alle kattenspeeltjes in huis te halen die je kat nodig heeft en om er af en toe wat variatie in te brengen. Zo blijft het leuk!

Wat te doen als mijn kat niet wil spelen?

Sommige huistijgers lijken liever lui dan moe. Wat voor kattenspeeltjes je ook in huis haalt, er is nul interesse voor. Slapen, eten en op zijn tijd een flinke knuffelsessie zijn toch veel fijner? Maar spelen is o zo belangrijk voor de gezondheid van je kat. Het houdt hem op gewicht, zorgt voor soepele spieren en gewrichten en voorkomt gedragsproblemen door verveling of stress. Bovendien versterkt het jullie band.

Redenen waarom je kat niet wil spelen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je kat niet wil spelen. Als je al een tijd niet samen gespeeld hebt, weet je kat niet wat hem overkomt. En het grootste deel van de dag slaapt jouw huistijger. Katten bekijken wel twaalf tot twintig uur per dag de binnenkant van hun oogleden. Als jij een speelsessie ingepland hebt op het moment dat je harige huisgenoot net wakker is, dan zal hij hier echt niet warm voor lopen. Hoe zou je zelf zijn als je net wakker bent? Verder zijn de manier van spelen, het soort speeltje en de duur van het spel van belang.

Wat kun je doen om de jager in jouw kat wakker te schudden?

Ook al lijkt het soms ver te zoeken, iedere kat heeft jachtinstinct. Met het juiste speeltje prikkel je dit instinct en kan jouw poezenbeest de neiging om te bewegen echt niet bedwingen. Probeer het bijvoorbeeld eens met de Crazy Hunter. Dit is een hengel waar je verschillende accessoires aan kunt bevestigen, zoals veertjes, speelmuisjes en Kattenveertjes. Belangrijk is dat je tijdens de speelsessie het natuurlijk gedrag van een prooi zo goed mogelijk nabootst. Een muis of vogel gaat niet naar een kat toe, maar probeert zich juist uit de voeten te maken. Wissel af in snelheid en laat je kat de hele kamer zien. Zorg wel dat hij af en toe ‘de prooi’ te pakken krijgt, want anders is de lol er snel af.

Catnip: wat is het en waarom is je kat er zo gek op?

Catnip: wat is het en waarom is je kat er zo gek op?
Catnip, ook wel wild kattenkruid genoemd, is een plantje dat familie van de munt is. In gedroogde versie wordt het vaak in kattenspeeltjes gestopt, zoals de Crazy Kicker, of wordt er een gezonde snack voor je poezenbeest van gemaakt. Nepeta Cataria, zoals de Latijnse naam luidt, heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op onze huiskatten. Stuiterbal of de rust zelve

Katten zijn er vaak gek op, maar kunnen een nogal wonderlijke reactie hebben op dit kruid. Je zou bijna denken dat ze onder invloed zijn van het één of ander. En dat klopt eigenlijk ook. Kattenkruid bevat namelijk het stofje ‘nepetalactone’, dat een mild hallucinerende werking heeft. Sommige huistijgers worden van kattenkruid heel rustig en zen, andere gaan juist als een stuiterbal door het huis heen. Het betreffende speeltje wordt vaak helemaal afgelebberd en er met de achterpootjes tegen trappen kan ook heel leuk zijn. Het effect houdt zo’n vijf tot vijftien minuten aan. Daarna is je poezenbeest weer enkele uren ongevoelig voor de geur. Overigens hebben niet alle katten een dergelijke reactie. Ongeveer tachtig procent van de katten reageert op kattenkruid. Dit is erfelijk bepaald.

Verwennen en belonen

Kattenkruid is volkomen veilig voor je kat en heel geschikt om je kat mee te belonen of verwennen. Wat dacht je van een gezonde snack in de vorm van een catnipball? Deze catnipball is volledig natuurlijk en ook nog eens goed voor het gebit van je kat. Of een Crazy Kicker, een leuk speeltje gevuld met kattenkruid en in de vorm van een kattenpootje, waar jouw kat lekker tegen aan kan trappelen? Als je meerdere poezenbeesten in huis hebt, kun je het beste iedere kat zijn eigen speeltje of catnip-snack geven, om jaloezie te voorkomen. Verwen je kat eens met catnip en geniet van de dwaze toeren die hij uithaalt.

Hoe krijg ik mijn kat aan het spelen?

Katjes zijn van nature actieve beesten. Ze zijn gewoon om te jagen en dat merk je ook. Of toch bij de meeste, want sommige katjes lijken zelfs niet in spelletjes geïnteresseerd te zijn. Heb jij ook zo'n beestje in huis die maar geen interesse toont in actief bezig zijn? Dan hebben we enkele tips!

Speel op de juiste manier

Misschien heeft je katje geen interesse in spelletjes, omdat je het niet juist aanpakt? Niet alleen samen spelen is erg belangrijk, maar ook alleen spelen. Als jij met je katje gaat samen spelen, dan zal hij ook sneller alleen spelen. Tenminste als hij er plezier in heeft! Merk je dat hij maar een beetje zit te balen? Dan moet je de manier waarop je speelt veranderen. Met een kat moet je actieve spelletjes doen, spelletjes die hem het gevoel geven dat hij kan jagen. Je moet dus niet zomaar een touwtje voor zijn ogen zitten bengelen. Wees zelf enthousiast en actief en je vriendje zal vrolijk meedoen! Jij bent dan voor eventjes 'de prooi'.

Kies voor boeiende speeltjes

Welk speeltje voor jouw katje boeiend is, hangt natuurlijk wel een beetje van je beestje af. Een balletje vinden de meeste katjes erg leuk. Ze kunnen hier namelijk achteraan gaan hollen, zoals ze dat doen bij een prooi. Met een hengel kan je fijn samenspelen. Laat je katje allerlei dingen uitproberen en voorzie zowel speelgoed waarmee hij zich alleen kan bezighouden, als speeltjes waarmee je je samen kunt bezighouden.

Geef niet op

Soms heb je zin om het op te geven, omdat niets lijkt te helpen. Onthoud dan, dat het jagersinstinct al in de kat zit en dat hij sowieso houdt van actief bezig zijn, waardoor hij ook dol is spelletjes. In het begin heeft je beestje misschien geen interesse, maar dat kan veranderen. Probeer er een dagelijkse routine van te maken, om een aantal minuutjes met je vriendje bezig te zijn en elke keer hij gespeeld heeft, geef je hem een snoepje om hem te belonen.

 

[nieuwsbrief_kennisbank]

Kan een kat een hele dag alleen zijn?

Je hebt net een nieuwe katje en je twijfelt of je misschien een maatje voor hem moet voorzien. Je vindt het maar sneu dat je hem de hele dag thuis moet laten, wanneer jij moet werken, is een maatje dan de beste oplossing?

Een kattenmaatje voorzien of niet?

Net zoals elk mens anders is, zo is elke kat anders. De ene kat zal er dus geen enkel probleem mee hebben om op zijn eentje te zijn, terwijl de andere liever gezelschap heeft. Over het algemeen geldt wel dat een maatje voor je kat een goed idee is. Eigenlijk kan je het merken als je kat nood heeft aan een nieuw maatje. Kijk naar hoe je kat zich gedraag wanneer hij alleen is. Is hij zich actief bezig aan het houden? Dan zal hij daar niet per se behoefte aan hebben. Als hij rustiger is dan normaal , dan is een kattenmaatje zeker aangeraden!

Een maatje voor je kat, hier moet je op letten!

Je merkt dat je kat nood heeft aan een nieuw vriendje, dus je besluit om een nieuwe kat in huis te halen, maar waar moet je dan op letten? Ga je een kitten nemen? Kittens uit hetzelfde nest zijn (meestal) geen probleem, maar als je een kitten met een andere kat gaat samen zetten, dan kan dit wel een probleem geven. Voor de oudere kat zijn de kittens te druk en vragen ze te veel aandacht. Je kan dus best voor een oudere tweede kat kiezen. Zorg er ook voor dat je beide katten genoeg aandacht geeft en vooral evenveel, want ook katjes kunnen jaloers zijn.

Tips voor als je kat alleen thuis zit

Is een tweede kat voor jou geen optie? Dan zijn er nog een aantal tips die je kunt toepassen, om het alleen-zijn van je kat aangenamer te maken. Katten die zich vervelen kunnen sloopgedrag vertonen, daarom is het belangrijk dat je een aantal leuke kattenspulletjes in je huis voorziet om de tijd te doden. Maak bijvoorbeeld een gezellige speelhoekje voor je kat en voorzie voldoende afwisseling in speeltjes. Op een andere plaats kan je een krabpaal zetten. Voordat je weggaat kan je ook een aantal snoepjes voor hem verstoppen.

Wat te doen als mijn kat krols is?

Misschien heb je het zelf al meegemaakt: je katje begint plots overal tegen aan te schuren en te miauwen dat het geen naam heeft. Ze is krols en jij vindt het zielig om je lieve beestje zo te zien. Je wilt haar laten helpen, maar wat kan je doen?

Waarom is een katje krols?

Krolsheid van je beestje betekent eigenlijk dat ze vruchtbaar is. Ze voelt de drang om haar te laten dekken. De vruchtbaarheid van je beestje begint meestal vanaf een maand of zes. In het voorjaar tot het eind van de zomer kan ze dan plots beginnen rijden tegen allerlei voorwerpen en wordt ze ook actiever. In die periode steekt haar krolsheid voor een dag of acht de kop op, daarna gaat het weg en komt het weer terug. Als je beestje nooit naar buitengaat, dan kan ze hier zelfs het hele jaar door last van hebben.

Krolsheid: moet je je beestje steriliseren?

De oplossing voor krolse katjes is sterilisatie. Daarnaast voorkomt dit ook ontstekingen in de baarmoeder. Wanneer moet je katten laten steriliseren? Katjes laten helpen door sterilisatie doe je het best als ze nog kitten zijn, wanneer ze dus zo'n 6 a 9 maanden oud zijn. Als je een nestje wilt, dan is sterilisatie natuurlijk geen optie, maar in alle andere gevallen is sterilisatie aangeraden. Na de sterilisatie krijgt je lieve beestje een beschermkraag, waardoor ze niet bij de wond kan komen. Pas na de sterilisatie ook het eten aan. Een gesteriliseerde poes heeft meestal meer zin in eten, maar heeft het meer dan ooit nodig. Stap op dat moment over van kitten voer naar voer voor volwassen katten. Zo voorkom je dat ze te dik wordt.

De juiste periode om je beestje te laten dekken

Wil jij graag een nestje? Dan kan je in de krolse periode je beestje laten dekken. Laat je altijd hiervoor  heel goed informeren want een nestje krijgen lijkt wel leuk maar er komt zoveel meer bij kijken. Een nestje met kleine kittens die heerlijk met elkaar spelen en samen speeltjes ontdekken. Maar denk ook aan dat de asielen en stichtingen vol zitten met kittens en katten die geen huisje hebben en kunnen vinden.  Alleen krolse poesjes zullen zich laten dekken, daarom is dit ook de ideale periode voor een nestje. Echter wil het niet zeggen dat ze dan ook effectief zwanger zal worden. Poezen laten zich meestal dekken door meerdere katers, en hoe meer katers haar dekken, hoe groter de kans is dat ze zwanger wordt. Wil je graag meer weten over het dekken van je beestje? Vraag dan zeker informatie aan je dierenarts voor je eraan begint!

[nieuwsbrief_kennisbank]

 

 

Je kat meer laten bewegen? Dat doe je zo!

Sommige katjes zijn een spring in het veld, anderen niet zo erg. Veel kan je er niet aan doen, of toch? Eigenlijk zijn alle katten van nature jagers. Dat wil dus zeggen dat alle katjes van nature houden van actief bezig zijn. Alleen moeten sommige katjes daar soms eens aan herinnerd worden. Het is namelijk belangrijk voor je kat zijn gezondheid, dat hij voldoende beweegt. Wil je je kat actiever maken? We geven je enkele tips!

Samen spelen met je kat, de beste manier

Samen spelen met je kat is niet alleen erg leuk, maar ook goed voor de gezondheid van je kat. Als je kat alleen niet wil spelen, dan kan je hem het best aanmoedigen door samen te spelen. Katten houden van jagen, hou spelen dus leuk en actief. Beweeg zelf mee met je kat. Een hengel is altijd een goed idee. Hiermee kan je het jagersinstinct van je kat aanspreken. Ook jagen op (lichtgevende) balletjes of balletjes die geluid maken zullen ze helemaal het einde vinden. Een kattentoren is ideaal, omdat ze daar graag opspringen, zeker als je er heerlijke snoepjes in verstopt. Experimenteer vooral met verschillende speeltjes. Elke kat is anders, en als je kat minder actief is, dan kan dat gewoon betekenen dat het hoogtijd is voor nieuwe speeltjes! Iedereen vindt het leuk om af en toe eens iets nieuws te hebben.

Haal een nieuw katje in huis

De makkelijkste manier om je kat actiever te maken? Door een nieuw exemplaar in huis te halen! De meeste katten zullen het enig vinden om eindelijk een soortgenoot in huis te hebben. Zo'n nieuw katje zal hen motiveren om terug meer te spelen, want niets is zo heerlijk als samenspelen met je nieuwe vriendje. Katjes zijn vaak minder actief, omdat ze zich vervelen. Wanneer ze zich te lang vervelen, dan kunnen ze zelfs sloopgedrag vertonen. Wanneer ze een kattenvriendje hebben, dan zal ook dit probleem aangepakt worden. Maar niet altijd is dit de juiste beslissing en is meer aandacht van jezelf genoeg.

Mijn kat op pad!

Ben je ook nieuwsgierig naar wat jouw kat buiten uitspookt en wat hij of zij doet om weer thuis te komen? De katten die tegenwoordig deel uitmaken van ons gezin, blijven toch diep in hun hart het wilde dier van vroeger. Zij leven toch hun eigen leven, zeker als ze van huis gaan. En net als dieren in het wild hebben katten hun eigen territorium.

Leefomgeving
De omgeving waar je kat het meeste is, het huis en eventueel de tuin, is hem het meest vertrouwd. Daar kent je kat alle plekjes en alle kieren waar hij misschien een muis kan vangen. Ook de favoriete zonplekjes en uitkijkposten kent hij op zijn duimpje. Dit thuisgebied zal hij ook verdedigen tegen een andere kat. Maar de wereld van katten is veel groter dan zijn naaste omgeving. Hij gaat er ook graag op uit en misschien wel verder dan je denkt!

Wijde wereld
Buiten je woning en tuin, bestaat hun jachtgebied uit een groot netwerk van paden en weggetjes. Ze gebruiken altijd dezelfde paadjes omdat ze dan ieder vluchtplekje kennen. Bijvoorbeeld een struik of een boom waar ze in kunnen klimmen bij gevaar. Je kat laat op verschillende plekken geuren achter door middel van urine. Deze ruikt sterker dan normaal. Ook in de voetzolen bevinden zich klieren die geurtjes afgeven. Zit er al een geurmerk op van een andere kat dan weten ze van elkaar wanneer de andere kat er pas is geweest. Dan hoeven ze elkaar niet tegen te komen. Gebeurt dat toch dan gaan ze er even bij zitten totdat de eerste opstaat en weer weg wandelt. Een confrontatie komt niet zo heel veel voor.

En nu naar huis!
En dan heeft je kat genoeg gewandeld en misschien een paar muisjes geknabbeld onderweg. Het is tijd om huiswaarts te keren. Dat kan je kat gemakkelijk door zijn of haar eigen geurspoortjes te volgen, terug naar de lekker warme kattenmand waar de aandacht wacht. Lekker eten en kattenspeeltjes en af en toe een lekker snack!

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 913 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram