Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Wat te doen als mijn kat niet wil spelen?

Sommige huistijgers lijken liever lui dan moe. Wat voor kattenspeeltjes je ook in huis haalt, er is nul interesse voor. Slapen, eten en op zijn tijd een flinke knuffelsessie zijn toch veel fijner? Maar spelen is o zo belangrijk voor de gezondheid van je kat. Het houdt hem op gewicht, zorgt voor soepele spieren en gewrichten en voorkomt gedragsproblemen door verveling of stress. Bovendien versterkt het jullie band.

Redenen waarom je kat niet wil spelen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je kat niet wil spelen. Als je al een tijd niet samen gespeeld hebt, weet je kat niet wat hem overkomt. En het grootste deel van de dag slaapt jouw huistijger. Katten bekijken wel twaalf tot twintig uur per dag de binnenkant van hun oogleden. Als jij een speelsessie ingepland hebt op het moment dat je harige huisgenoot net wakker is, dan zal hij hier echt niet warm voor lopen. Hoe zou je zelf zijn als je net wakker bent? Verder zijn de manier van spelen, het soort speeltje en de duur van het spel van belang.

Wat kun je doen om de jager in jouw kat wakker te schudden?

Ook al lijkt het soms ver te zoeken, iedere kat heeft jachtinstinct. Met het juiste speeltje prikkel je dit instinct en kan jouw poezenbeest de neiging om te bewegen echt niet bedwingen. Probeer het bijvoorbeeld eens met de Crazy Hunter. Dit is een hengel waar je verschillende accessoires aan kunt bevestigen, zoals veertjes, speelmuisjes en Kattenveertjes. Belangrijk is dat je tijdens de speelsessie het natuurlijk gedrag van een prooi zo goed mogelijk nabootst. Een muis of vogel gaat niet naar een kat toe, maar probeert zich juist uit de voeten te maken. Wissel af in snelheid en laat je kat de hele kamer zien. Zorg wel dat hij af en toe ‘de prooi’ te pakken krijgt, want anders is de lol er snel af.

Waarom hebben onze huiskatten nog steeds een jachtinstinct?

Je geeft jouw poezenbeest de lekkerste brokjes en het heerlijkste natvoer. Maar toch wil hij nog wel eens op jacht gaan en word jij ‘getrakteerd’ op een muis die op sterven na dood is, of zijn laatste adem al heeft uitgeblazen. Zijn onze katten dan gewoon wrede dieren? Voor hun voedsel hoeven ze namelijk echt niet meer te jagen. In deze basisbehoefte wordt door ons, liefhebbende baasjes, ruimschoots voorzien.
Maar van nature hebben ook huiskatten nog een jachtinstinct, dat echt niet wordt onderdrukt doordat ze een gevuld buikje hebben.

Van kitten tot volwassen kat – de jacht hoort erbij
Van nature hebben alle huiskatten een jachtinstinct. Ze worden hier simpelweg mee geboren. Ze lijken tegenwoordig misschien mijlenver af te staan van hun voorouders, de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica), maar het zijn toch echt roofdieren. Je ziet het al aan hun (meestal) slanke lichaamsbouw: perfect om te sluipen, te sprinten en te springen. Verder hebben ze een uitstekend gehoor, prima gezichtsvermogen en kunnen ze heel goed ruiken. Vroeger moesten katten wel jagen om voldoende voedsel binnen te krijgen. Toen waren er nog geen mensen die in deze basisbehoefte voorzagen. Ondanks dat dit nu anders is, is het instinct gebleven. Nu ‘spelen’ huiskatten echter vaker met hun prooi, terwijl ze die vroeger meteen opgegeten hadden. Maar helaas heeft het dus geen zin om boos te worden op je kat, omdat hij weer een onschuldig vogeltje te grazen heeft genomen. Hij begrijpt hier helemaal niets van.

Spelenderwijs het instinct temmen
Bij een kitten zie je dit instinct al terug. Er hoeft maar iets te bewegen en je kitten zit er bovenop, bij voorkeur als het lichaamsdelen zijn die een klein stukje onder een dekbed uitsteken... En ook de volwassen kat is hier erg goed in. Spelenderwijs kun je er wel voor zorgen dat minder muizen, vogels en andere kleine dieren het slachtoffer worden van het instinct van jouw huistijger. Maak er juist gebruik van om je poezenbeest lekker te laten bewegen, zodat hij op gewicht blijft. Als je regelmatig met katten speelt, bijvoorbeeld door ze lekker achter een hengel met veertjes aan te laten rennen of een laserlampje, wordt de behoefte om te jagen meestal ook bevredigd. En mocht je kat toch weer eens thuis komen met een schattig muisje, denk dan maar bij jezelf: hij kan er niets aan doen, het zit in zijn natuur.

Kan ik mijn kat het jagen afleren?

Katten zijn erg populair om als huisdier te worden gehouden. Ze zijn gemakkelijk te houden dieren en veel mensen vinden katten erg leuk. Als je een kat wilt, zou je kunnen overwegen om een kitten te nemen om je gezelschap te houden. Zij zijn nog erg speels en het is heel leuk om zo'n kleintje op te zien groeien! Maar hoe voorkom je nu dat je kitten zijn of haar jachtinstinct ontwikkelt en jou de muizen als buit komt brengen?

Muizenjager
Van nature heeft de kat al heel lang de functie van muizenjager op het erf van een boerderij gehad. En nu nog steeds zijn katten populair om te jagen en het erf muizenvrij te houden. Zijn jachtinstinct is nog steeds aanwezig. Ook al weet de kat niet altijd meer wat hij met de muis moet doen. Een kat die buiten leeft, zal altijd jagen ook al heeft hij geen honger. Als de kat net gegeten heeft, is er wel kans dat hij met de muis gaat spelen. Van nature is een kat speels, zeker als het spelletje 'muis' heet!

Kan ik voorkomen dat mijn kat op muizen jaagt?
Uit het bovenstaande kun je eigenlijk al lezen dat het onbegonnen werk is om een kat het jagen af te leren. Er zijn wel een paar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de kans kleiner wordt dat je kat met een muis komt aanzetten. Je kunt er voor kiezen om je kat binnen te houden. Dat is natuurlijk gemakkelijker als je je kat als kitten hebt gekregen. Als je toch je kat buiten wilt laten spelen, kun je de tuin goed omheinen. Ook kun je een buitenren bouwen voor je kat, zodat hij toch buitenlucht krijgt. Is het lastig om je tuin af te zetten en wil je toch je kat naar buiten laten gaan? Zorg er dan voor dat de kat niet hongerig is en houd hem binnen als het schemerig wordt. Dan zijn zijn prooien het actiefste.  Daarnaast kan je met spelen binnenhuis de jacht behoefte proberen te verminderen.
Jagen op Kattenveertjes, muizen of samen spelen met een speelhengel! Je kunt de kat ook een belletje aan doen zodat mogelijk slachtoffers worden gewaarschuwd!

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 910 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram