Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

Een wilde kat kan tot wel 6 uur per dag bezig zijn met zoeken en jagen naar voedsel, en zelfs dan niet altijd met een gevulde maag gaan slapen.

Onze huiskatten besteden lang niet zoveel tijd met eten. Voor de meeste katten staan er wel brokjes klaar, een of meerdere malen per dag. Dat met brokjes gevulde bakje is wel erg makkelijk, maar niet erg spannend te noemen natuurlijk. Veel jagen zit er niet bij, hooguit een paar keer miauwen. Ondanks dat katten namelijk vaak de hele dag slapen, doen ze dit niet uit noodzaak maar vaak uit verveling. Omdat katten niet veel meer te doen hebben naast eten, spelen en slapen is het ook erg leuk om te moeten 'jagen' op hun eten.  Met voedselverrijking kan je het jaag element weer terug krijgen in het leefpatroon van je kat.

Wat is voedselverrijking?

voedselverrijking_katten

Bij voedselverrijking moet een dier moeite doen om aan zijn of haar eten te komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het te verstoppen, of het op een lastig bereikbare plaats te leggen. Dit word vooral bij dierentuinen al veel toegepast. In plaats van het vlees van de leeuwen in een bakje voor ze te zetten, word dit bijvoorbeeld in een boom gehangen. Of fruit voor de aapjes verstopt in de holtes van een boom en tussen de stenen. Net als in het wild moeten deze dieren dus werken voor hun eten.

Voedselverrijking voor thuis

Ook thuis is voedselverrijking prima toe te passen en een leuke activiteit voor de katten. Met zacht voer uit een blikje is het uiteraard lastig om dit zonder al te veel rommel te doen, maar met brokjes heeft u eindeloos veel mogelijkheden. Maak de jacht op voedsel niet direct heel moeilijk maar laat de kat eerst even wennen. Leg bijvoorbeeld kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen. Als de kat gelijk ziet waar de brokjes liggen hoeft er niet veel meer gejaagd te worden. Om te voorkomen dat de kat het direct op zal merken wanneer u de zak brokjes pakt, kunt u het eten verstoppen als de kat even niet in de buurt is. De kat even opsluiten in een andere ruimte is ook een goed idee.

Als de kat eenmaal gewend is aan het zoeken naar voedsel, kunt u nieuwe uitdagingen introduceren. Stop de brokjes bijvoorbeeld in een wc-rolletje, of in eierdoosjes. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

Katten zijn graag actief en waarderen het om samen bezig te zijn. Niet alleen helpt voedselverrijking verveling tegen te gaan, maar het helpt ook tegen overgewicht doordat er vaker kleinere porties gegeten word.

Past u ook voedselverrijking toe of gaat u dit binnenkort proberen?

[nieuwsbrief_kennisbank]

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 913 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram