Kattenveertjes_logo

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

VOOR 13:00 BESTELD, VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €50.-

De een zegt dat poezen aanhankelijker zijn, de ander vindt dit juist van gecastreerde katers. Poezen zouden ‘vinniger’ zijn en katers lekker rustig. In feite is het zo dat veel van deze eigenschappen niets met het geslacht te maken hebben, maar besloten liggen in het karakter van een kat. Ook ras, opvoeding en mate van socialisatie spelen een rol. Maar naast het overduidelijke verschil dat een kater een mannetje is en een poes een vrouwtje, zijn er toch nog enkele andere verschillen te benoemen.

Katertjes spelen feller

Verschillende kattenspeeltjes

Vaak zijn jonge katertjes wat feller en onbehouwener in hun spel, dan hun vrouwelijke soortgenootjes, die wat voorzichtiger zijn. Net als bij mensen eigenlijk! Zorg dat je voldoende, kattenspeeltjes in huis hebt, zodat je af kunt wisselen en de natuurlijke instincten van je kitten lekker stimuleert. Om te zorgen dat je katertje zijn overtollige energie kwijtraakt en deze niet uitleeft op je bankstel en gordijnen, kies je bijvoorbeeld voor de Crazy Hunter. Maar een poesje doe je misschien een groter plezier met een Crazy Kicker Bells, waar ze lekker tegenaan kan trappelen, of een leuke speelgoedmuis. Maar elke huistijger zal plezier beleven aan Kattenveertjes of bonks! Deze speeltjes roepen bij een kater en poes meteen hun jachtinstinct op!

Katers hebben een groter territorium

Over het algemeen geldt dat katers een groter territorium hebben en dus verder van hun huis dwalen. Hun territorium kan tot wel drie keer zo groot zijn als dat van een poes. En dit grote terrein moet natuurlijk met hand (lees: nagels) en tand verdedigd worden. Dit levert dan ook regelmatig strijd en de daarbij behorende verwondingen op, zeker als je in een buurt met veel katten woont.

Katers zijn steviger gebouwd

Katers zijn vaak wat groter en grover gebouwd dan poezen. Een gezonde huis-, tuin- en keukenkat, oftewel een Europese korthaar, mag gemiddeld zo’n 4 kilo wegen. Katers mogen iets zwaarder zijn en poezen wat lichter. Voor raskatten is dit anders. Ook hier geldt dat mannetjes wat meer mogen wegen dan vrouwtjes, maar bij een groot ras als de Maine Coon kunnen de vrouwtjes wel 7,3 kilo worden en de mannetjes zelfs 10 kilo. En bij de slanke Siamees wegen de vrouwtjes vaak minder dan 3 kilo, terwijl de mannetjes tot wel 5 kilo kunnen wegen.

Verschil in dierenartskosten

Zowel een kater als een poes kun je het beste op jonge leeftijd laten castreren of steriliseren. Hoe leuk ze ook zijn, er zijn helaas al veel te veel ongewenste katten op de wereld. Bij een castratie worden bij een kater de testikels verwijderd en bij een poes de eierstokken. Een castratie kan gedragsveranderingen teweeg brengen, omdat de productie van hormonen wordt verstoord. Zo vertonen gecastreerde katten over het algemeen minder agressief gedrag en wordt het territorium van katers kleiner, wat voor meer rust bij je huistijger zorgt. Bij een sterilisatie bindt of snijdt de dierenarts bij een mannetje de zaadleiders en bij een vrouwtje de eileiders af. Katten kunnen zich niet meer voortplanten, maar een sterilisatie heeft geen effect op het gedrag van je harige huisgenoot. De hormoonhuishouding blijft namelijk in stand. Beide ingrepen kosten meer geld voor een poes, omdat deze meer invasief zijn. Maar ‘geholpen’ mannetjes hebben (op latere leeftijd) weer vaker last van blaasgruis, wat kan leiden tot een blaasontsteking vanwege hun smallere plasbuis. Dit kun je voorkomen of verhelpen door speciaal voer, verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Wat als je al een poes of kater hebt?

Wil je graag een kitten of een volwassen kat erbij, maar heb je al een of meerdere huistijgers rondlopen? Jij kent jouw katten het beste en kunt dan ook goed inschatten of je jouw volwassen huisgenoot hiermee nu daadwerkelijk een plezier doet. Katten op leeftijd (ouder dan tien jaar) hebben vaak sowieso geen behoefte aan een jonge spring-in-‘t-veld die hun rust komt verstoren, of het nu een katertje of een poesje is. Maar is het antwoord ja, dan is het wel raadzaam om naast het karakter (voor zover bekend) ook rekening te houden met het geslacht van je nieuwe aanwinst. Als we kijken naar het natuurlijke gedrag van katten, dan heb je de meeste kans op een succesvolle match als je een kitten of volwassen kat van hetzelfde geslacht erbij neemt.

[nieuwsbrief_kennisbank]

De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 908 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram